För dietister

Samtidigt som Nutrition Data är ett effektivt verktyg för dig som dietist kan det också hjälpa din patient att följa dina råd. Här får du exempel på hur du kan använda programmet.

Dietist med patienter

HUR SER PATIENTENS MAT- OCH MOTIONSVANOR UT IDAG?

I många fall är det bra att se hur patientens nuvarande kost- och aktivitetsvanor ser ut just nu. Då kan du ge denne en inloggning till en specialversion av Nutrition Data. Där loggar patienten in med sin mobiltelefon, surfplatta eller dator och registrerar kost och motion i programmet under det antal dagar som ni tillsammans bestämt.

När registreringen är klar kan patienten skicka ett kort meddelande via Nutrition Data, så kan du gå in och se vad och när denne ätit, läsa patientens kommentarer, avläsa näringsdiagrammen och se hur mycket hen rör på sig. Detta ger en tydlig bild av vilka förändringar som behövs och ger också ofta patienten en aha-upplevelse som kan öka viljan till förbättring.

Normen för näringsintag är som standard NNR 2012, men du kan anpassa alla inställningar efter den enskilda patientens särskilda behov.

PRAKTISKA RÅD OCH RECEPT DIREKT I MOBILEN

De flesta patienter behöver handfasta och tydliga råd för att enklare kunna göra den livsstilsförändring som krävs för att hantera sin sjukdom och förbättra hälsan. Det kan du enkelt ge dem via Nutrition Data.

I programmet finns färdiga måltidsscheman med tips på en dags hälsosamma måltider. Det finns flera typer av scheman som riktar sig mot olika problem, sjukdomar och kostinriktningar och du kan också enkelt göra egna måltidsscheman. Dessa skickar du med en knapptryckning till din patient och denne kan ta emot det direkt i mobilen (surfplattan, datorn). De går också bra att skriva ut.

Recept och måltidsscheman i mobilen

Lägg gärna till några av recepten från Nutrition Datas stora receptsamling med goda och nyttiga recept i måltidsschemat. Då blir receptet klickbart och patienten kan se och eventuellt skriva ut det. Du kan också lägga till dina egna recept i samlingen.

Om patienten behöver uppmuntran för att röra på sig mer kan du även skicka ut ett eller flera motionsscheman med förslag på en veckas träningsaktiviteter. Det finns färdiga scheman med varierande intensitetsgrad att välja bland och du kan också enkelt göra egna motionsscheman som passar din patients behov.

NÄRINGSBERÄKINGAR

I Nutrition Data kan du även göra snabba näringsberäkningar av ett recept eller en enstaka måltid eller dag som inte är knuten till någon klient.  Programmet ger en ingående näringsanalys och dessa är de diagram du kan välja att titta på:

  • Energifördelning
  • Näring i procent av rekommenderat intag.
  • Fettsammansättning
  • Omega 3 – omega 6
  • Måltidsfördelning
  • Tillsatt socker
  • Näring i siffror

Näringsberäkningar i dator eller surfplatta

När det gäller livsmedelsdatabaser så används Svenska Livsmedelsverkets databas som grund. Denna kompletteras av Nutrition Datas egen databas som innehåller beräknade livsmedel, kosttillägg från nutritionsföretag samt de livsmedel från den finska och amerikanska livsmedelsdatabasen som är relevanta för den svenska marknaden. Som tillval finns även Dabas som innehåller ett stort antal dagligvaror.

LÄS MER OM NUTRITION DATA

Innehåll och funktion
Användningsområden
Om Nutrition Data
Pris och beställning

Referenser

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail